Ossobuco
Ossobuco is een heerlijk Italiaans gerecht dat wordt bereid met kalfsschenkel. Hier is een basisrecept voor ossobuco:
Ingrediënten:
- 4 kalfsschenkels, elk ongeveer 3 cm dik
- Zout en peper naar smaak
- Bloem voor het bestuiven van het vlees
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 wortels, in stukjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 kopje droge witte wijn
- 1 kopje runder- of kippenbouillon
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 2 laurierblaadjes
- Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)
- Geraspte citroenschil (optioneel)
- Gremolata (optioneel, voor serveren): fijngehakte peterselie, knoflook en citroenrasp
Instructies:
Bestrooi de kalfsschenkels met zout en peper, en bestuif ze licht met bloem.
Verhit de olijfolie in een grote Dutch oven of zware braadpan op middelhoog vuur. Bak de kalfsschenkels aan beide kanten goudbruin.
Haal het vlees uit de pan en voeg de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe. Bak de groenten tot ze zacht zijn.
Voeg de witte wijn toe en breng aan de kook, schraap de aanbaksels van de bodem van de pan. Laat het een paar minuten sudderen.
Leg de kalfsschenkels terug in de pan. Voeg de bouillon, tomatenblokjes en laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook.
Verminder het vuur, dek af en laat het geheel sudderen op laag vuur voor ongeveer 2 uur, of totdat het vlees zacht en mals is.
Serveer de ossobuco gegarneerd met verse peterselie en eventueel wat geraspte citroenschil voor extra smaak.
Als je wilt, kun je het gerecht serveren met gremolata, een mengsel van fijngehakte peterselie, knoflook en citroenrasp.
Geniet van je heerlijke ossobuco met een bijgerecht naar keuze, zoals risotto, polenta of aardappelpuree.
Brood uit de Dutch oven
HET BASISRECEPT OM BROOD TE BAKKEN IN EEN DUTCH OVEN
Op een traditionele manier brood bakken in een Dutch oven? Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:
- 500 gr meel (biologisch of bakkerskwaliteit)
- 300 ml lauw water
- 11 g gedroogde gist of 17 g verse gist
- 10 gr zout
- 15 g suiker
- 30 g olie of boter
BROOD BAKKEN IN EEN DUTCH OVEN: HET ULTIEME STAPPENPLAN
- Meng alle ingrediënten van het deeg door elkaar. Kneed vervolgens het deeg tot een soepel en elastisch geheel.
- Bol het deeg op en leg dit in de ingevette Dutch oven.
- Laat het deeg rijzen op max 35°C, tot het tweemaal het eigen volume heeft. Heb je een kist bij de oven, leg hier dan één of twee gloeiende kooltjes in op een metalen plaat.
- Als het deeg goed gerezen is, sla dan de lucht uit het deeg, kneed er eventuele vulling doorheen, vorm het brood en strooi hier eventueel garnering overheen, zoals zeezout, olie of kruiden.
- Zet het deeg terug in de kist en laat het nogmaals rijzen tot het mooi luchtig is.
- Zet de Dutch oven op een vuurvaste plaats.
- Leg vijf tot zeven gloeiende kooltjes onder de Dutch oven en vijftien tot achttien kooltjes op het deksel.
- Bak het brood in ongeveer 40 minuten goudbruin.
- Het brood is gaar als het mooi rondom bruin is en hol klinkt als je er op klopt.
WIST JE DAT?
Een wit brood wordt altijd luchtiger dan een volkorenbrood. De witte bloem bevat in verhouding meer gluten dan volkorenmeel. Deze gluten zorgen voor de elasticiteit en rekbaarheid van het deeg. Door op de juiste manier te kneden vormen de gluten ketens, die ervoor zorgen dat het deeg tijdens het rijsproces luchtig wordt. Wil je een wat luchtiger volkorenbrood, vervang dan een deel van het volkorenmeel door witte bloem. Gebruik je vulling in het deeg zoals rozijnen, noten, zongedroogde tomaten of olijven, kneed deze er dan pas door na de eerste rijs. De zuren in de producten werken de gistwerking tegen, met als gevolg dat het deeg niet goed luchtig wordt. Of je een wit of bruin brood wilt bakken in een Dutch oven is natuurlijk aan jou. Heb je alle ingrediënten bij elkaar gesprokkeld en ben je klaar voor het bakproces? Volg het stappenplan en dan geniet jij binnen een mum van tijd van overheerlijk, warm brood.
Sloppy joe
INGREDIËNTEN
Voor 6 pers:
250 gr runder gehakt
6 st witte bolletjes mini
2 sjalotjes, fijngesneden
4 kleine tomaten, in plakken gesneden
1 rode ui, in ringen gesneden
1 tenen knoflook, geperst
5 dl runderbouillon, ingekookt tot 100 ml
2 dl tomato Frito
4 eetl ketchup
1 eetl worcester
1 tl scherpe mosterd
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano
½ tl cayennepeper
1 flesje bier/ trippel of blond
Bak de sjalotjes en de knoflook en voeg hier het gehakt aan toe en bak het goed. Dan de mosterd, paprikapoeder, oregano en de cayennepeper aan toe. Bak kort mee en blus dan af met de worcester, ketchup, de ingekookte bouillon & tomate frito.
Meng door elkaar en laat op laag vuur nog een paar minuutjes doorkoken. Voeg dan het bier toe en laat het een 4 uurtjes zachtjes pruttelen zodat het geheel dikker wordt
Leg op de onderkantjes van de witte bollen de plakjes tomaat en rode ui.
Schep hier bovenop het sloppy joe mengsel en verdeel als laatste de mozzarella eroverheen als je daarvan houd en ga er even kort met de brander over de mozzarella
Runderstoof
Ingrediënten:
1,5 kg runderstoofvlees, in blokjes gesneden
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels bloem (voor het bestuiven van het vlees)
2 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
2 wortels, in plakjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
500 ml runderbouillon
flesje donkerkleurig biertje
2 laurierblaadjes
1 theelepel gedroogde tijm
4-5 aardappelen, geschild en in blokjes (optioneel)
Instructies:
Bestrooi de blokjes runderstoofvlees met zout en peper, en rol ze door de bloem zodat ze licht bedekt zijn.
Verhit de olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties aan alle kanten bruin. Verwijder het vlees en zet opzij.
Voeg de ui, wortels en knoflook toe aan dezelfde pan. Bak tot de groenten zacht zijn.
Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee om de smaken te ontwikkelen.
Giet het flesje bier in om de aanbaksels van de bodem te schrapen.
Voeg het vlees weer toe aan de pan. Voeg de runderbouillon, laurierblaadjes en gedroogde tijm toe. Breng aan de kook.
Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het sudderen. Dit kan 2 tot 3 uur duren, afhankelijk van de gewenste malsheid van het vlees. Roer af en toe.
Voeg de aardappelen toe als je een stoofpot met aardappelen wilt maken. Laat het geheel nog 30 minuten sudderen, of tot de aardappelen gaar zijn.
Proef en pas indien nodig zout en peper aan. Verwijder de laurierblaadjes.
Serveer de runderstoof met bijgerechten naar keuze, zoals brood, rijst of aardappelpuree.
Dit is een basisrecept en je kunt altijd extra kruiden en groenten toevoegen naar smaak. Geniet van je heerlijke runderstoof
Pulled chicken
Pulled chicken in de Dutch oven is een heerlijke manier om sappige en smaakvolle kip te bereiden. Hier is een eenvoudig recept voor pulled chicken in een Dutch oven:
Ingrediënten:
1,5 kg kipfilets of een mix van kipfilets en dijen
1 ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kop kippenbouillon
1 kop barbecuesaus
2 eetlepels appelciderazijn
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel mosterdpoeder
Zout en peper naar smaak
Hamburgerbroodjes, voor het serveren
Instructies:
Verwarm de Dutch oven op middelhoog vuur. Voeg een beetje olie toe.
Bak de ui en knoflook in de Dutch oven tot ze zacht zijn.
Voeg de kipfilets toe en bruin ze aan alle kanten.
Meng in een kom de kippenbouillon, barbecuesaus, appelciderazijn, bruine suiker, paprikapoeder, mosterdpoeder, zout en peper.
Giet het sausmengsel over de kip in de Dutch oven.
Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat het sudderen met het deksel erop gedurende 1,5 tot 2 uur, of totdat de kip gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt.
Haal de kip uit de Dutch oven en gebruik twee vorken om het vlees uit elkaar te trekken tot lange strengen.
Doe het getrokken kippenvlees terug in de Dutch oven, roer door de saus en laat nog 15-30 minuten sudderen om de smaken te laten mengen.
Serveer de pulled chicken op hamburgerbroodjes, eventueel met extra barbecuesaus en bijgerechten naar keuze, zoals coleslaw.
Dit recept is geschikt voor een Dutch oven op het fornuis, maar je kunt het ook in de oven bereiden. Houd de temperatuur laag en langzaam om de kip mals en sappig te maken. Veel plezier met het bereiden van je pulled chicken in de Dutch oven