Zelf een Dry Rub maken
Rubs heb je in allerlei soorten en maten, maar een echte BBQ-held maakt ook zeker eens een eigen rub. Zo geef je je gerechten echt een beetje van jezelf mee. Hoe je dit doet en wat de basis is voor een goede rub leggen we je uit.
Wat is een Dry Rub?
Een Dry rub is een mengsel van kruiden en specerijen met als basis zout en suiker. Ze zijn ontstaan in de VS, maar worden nu ook in Nederland steeds populairder door de opkomst van het Low en Slow BBQ’en. In de basis is de rub ook ontwikkeld voor deze BBQ-techniek waar je vaak grote stukken vlees uren lang langzaam bereid op de BBQ. Op bovenstaande foto zie je de Dry Rub All Use.
Hoe werkt een Dry Rub?
De twee belangrijkste ingrediënten in een Dry rub zijn suiker en zout:
Zout: Onttrekt vocht uit het vlees. Dit zorg er voor dat de kruiden en specerijen van de rub oplossen in het vlees.
Suiker: Zorgt door karamellisering voor een mooie korstvorming tijdens het BBQ’en. Ook wel ‘Bark’ genoemd.
Zelf een Dry Rub maken:
Zout en suiker
Wij zijn van mening dat een goede Dry Rub voor het bereiden van low en slow gerechten ongeveer 30% zout en 30% suiker bevat als basis. Zo veel zout? Ja, zo veel! We maken een kruidenmix en niet een eindproduct. Aan het eind van deze blog leggen we uit hoeveel zout er ongeveer over blijft op het stukje vlees dat je op eet.
Paprikapoeder
Een ander belangrijk ingrediënt is paprikapoeder. Wij adviseren om hier ongeveer 15% van te gebruiken, zo krijg je rub een mooie dieprode kleur die het goed doet op vlees.
Paprikapoeder gerookt
Wij zijn dol op een lichte rooksmaak in onze rubs. Dit kun je eenvoudig krijgen door een klein beetje paprikapoeder gerookt toe te voegen. Voeg 5% paprikapoeder gerookt toe.
Knoflook en ui
Wat ook niet mag ontbreken is knoflook en ui. Dit geeft je vlees een fantastische smaak mee. Voeg ongeveer 3% knoflookpoeder en 3% uienpoeder toe.
Geef je eigen twist!
En nu moet je het toch echt zelf gaan doen. We zitten nu al op 86% aan ingrediënten. Gebruik de overige 14% om je rub pittig te maken met bijvoorbeeld wat Chili, peper of om het kleur mee te geven door peterselie of jalapeño granulaat toe te voegen. Doe dit wel in beetjes van 1 à 2 gram per ingrediënt. Minder ingrediënten gebruiken? Schroef dan het gehalte zout, suiker, paprika en knoflook op tot je op 100% uitkomt.
