Amusehapjes

Amusehapjes wat zijn het?

Amusehapjes, ook wel amuses genoemd, zijn kleine, verfijnde gerechtjes die vaak worden geserveerd als een soort mondvermaak aan het begin van een maaltijd. Ze zijn bedoeld om de smaakpapillen te prikkelen en de eetlust op te wekken. Amusehapjes worden meestal in één of twee happen gegeten en bevatten vaak smaakvolle en artistieke combinaties van ingrediënten. Ze zijn populair in restaurants, vooral die met een verfijnde keuken. Maar wij maken ze thuis ook als we familie of vrienden op bezoek krijgen.

"Culinaire bijgerechtjes"

“Culinaire bijgerechtjes”

Dat zijn bij ons de amuse hapjes zoals een gevuld eitje, gevulde dadels met roomkaas en bacon….enz

Niet alleen voor een mooi stukje vlees – vis – gevogelte gebruiken we kruiden en specerijen . Maar denk eens aan als je wat lekker wil maken bij de borrel……….de amuse hapjes

Enkele voorbeelden van amusehapjes zijn:

Amuse lepel: Kleine lepels met een combinatie van ingrediënten, zoals vis, vlees, groenten of sauzen.

Bruschetta: Geroosterd brood met tomaten, knoflook en basilicum, vaak afgewerkt met olijfolie.

Glaasje soep: Een klein glaasje met een geconcentreerde, smaakvolle soep, zoals pompoensoep, bietensoep of gazpacho.

Bladerdeeghapje: stukje hotdog insmeren met een BBQ-saus en deze in bladerdeeg wikkelen

Mini-quiches: Kleine hartige taartjes met verschillende vullingen, zoals spinazie en feta of ham en kaas.

Crostini: Dunne plakjes geroosterd brood met toppings zoals tapenade, zachte kaas of gerookte zalm.

Wrap: Een wrap gevuld met hummus, ham, komkommer en paprika

Warm gerookte zalm: zalmzijde warm gerookt op de BBQ en dit serveren op een plakje Tramezzini.

Moinkballs: gehakt omwikkeld met spek en afgelakt met een heerlijke BBQ-saus

Gevulde champignons: Champignons gevuld met een mengsel van bijvoorbeeld roomkaas, kruiden en spek.

Caprese spiesjes: Mini spiesjes met cherrytomaatjes, mozzarella en basilicumblaadjes, vaak besprenkeld met balsamicoazijn.

Gevuld eitje: hard gekookt eitje waarvan het eigeel op smaak gebracht wordt met mayonaise en kruiden.

Cilinderglaasjes zalm: Zalmsnippers met dressing in een cilinderglaasjes.

Kleine gehaktballetjes: gehakt goed op smaak gekruid, bakken in boter en afblussen met ketjap en iets water.

Warm gerookte zalm
20200730_144441 (2)
Bladerdeeg hapje

Amuses zijn niet alleen lekker, maar worden ook vaak gepresenteerd met aandacht voor esthetiek, waardoor ze niet alleen een culinair genot zijn, maar ook een visueel aantrekkelijke start van de maaltijd.

Een amuse, ook wel amuse-bouche genoemd, is een klein gerechtje dat bedoeld is om de smaakpapillen te prikkelen en de eetlust op te wekken. Het wordt vaak geserveerd als een culinair welkomstgerecht voorafgaand aan de hoofdmaaltijd.

Maar zoals je vast zelf al eens gedaan hebt. Na een lekkere wandeling of fietstocht, even ergens aan wippen om wat te borrelen met een lekkerhapje.

Gewoon genieten!!!

Dikke tip van de chef

Familie recept, gevuld eitje

Ingrediënten:

4 eieren

1 TL worcestersaus

1 TL mosterd ( niet te grof)

2 EL mayonaise eigengemaakte

1 TL curry

2 TL Ananas sensatie

1/2 TL magie

1 EL fijn gesneden bieslook

paprikapoeder voor de garnering

Recept:

4 eieren hard koken en afkoelen in koud water. Halveer de eieren en doe het eigeel in een zeef. Pak een kunststof lepel en druk voorzichtig het eigeel door de zeef, doe dit net zolang tot al het eigeel er door is.

Nu doe je alle ingrediënten bij het eigeel en roer dit goed door elkaar. Je kunt altijd nog iets bij sturen met zout en peper. Even proeven…ietsjes want de eitjes moeten nog gevuld worden. Dan doe je dit mengsel in een spuitzak heb je die niet geen probleem ik heb het eerder ook gewoon in een  diepvrieszak ( IKEA) gedaan. Knip na het vullen en puntje van de hoek af zorg dat deze niet te klein is zodat je te hard moet drukken bij het vullen van de eitjes. Vul het halve eiwit met dit lekkere mengsel en wees niet te zuinig want je hebt genoeg. Nu kun je iets paprikapoeder erover strooien 

Ik zeg….eet smakelijk

Voor de verandering kun je ook het kruiden recept gebruiken wat in de Workshop gemaakt kan worden.

  • bieslook
  • peterselie
  • zeezout
  • rozemarijn
  • uienpoeder
  • kerriepoeder
  • gerookte paprikapoeder
  • zwarte peper
  • chili of jalapeno

Er zijn veel verschillende variaties zoal je het bv kunt combineren met gerookte zalm of avocado…..ga lekker creatief aan de slag.

Met dit amusehapje maak je de tongen los maar hou het recept lekker voor je zelf, zodat je een volgende keer weer dit lekkere hapje kunt serveren. Maar maak er wel een familierecept van zodat dit blijft voortbestaan…..de magie van smaak

Echt een aanrader....Hummus....deze is zo puur

Hummus is een populaire dip of spread uit het Midden-Oosten, gemaakt van gekookte, gepureerde kikkererwten of andere bonen, gemengd met tahini (een pasta gemaakt van sesamzaad), olijfolie, citroensap, knoflook en verschillende kruiden. Het heeft een gladde en romige consistentie en wordt vaak geserveerd als dip met pitabrood of rauwe groenten.

Hummus is een populaire dip of spread uit het Midden-Oosten, gemaakt van gekookte, gepureerde kikkererwten of andere bonen, gemengd met tahini (een pasta gemaakt van sesamzaad), olijfolie, citroensap, knoflook en verschillende kruiden. Het heeft een gladde en romige consistentie en wordt vaak geserveerd als dip met pitabrood of rauwe groenten.

Hier is een eenvoudig recept om hummus thuis te maken:

Ingrediënten:

  • 1 blik (15 ounce) kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
  • 1/4 kopje vers citroensap (ongeveer 1 grote citroen)
  • 1/4 kopje goed geroerde tahini
  • 1 kleine teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie, plus meer voor het serveren
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • Zout naar smaak
  • 2 tot 3 eetlepels water
  • Snufje paprika, voor het serveren (optioneel)
pexels-kübra-doğu-9304931